Puff Sardin
Bahan-Bahan
1 paket kulit puff pastry- ada 10 keping n (sy guna jenama kawan)
1 tin sardin
2 cmb cili giling
1 ulas bawang besar - potong
1 ulas bawang putih - cincang
1 keping asam keping/gelugur @ jus limau nipis @ jus limau kasturi
1cmb sos tiram
garam
minyak untuk menumis
kuning telur - untuk sapu
Caranya:
- Untuk sardin. Panaskan minyak Tumis bawang putih hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan camba. Goreng hingga hilang bau.
- Masukkan sardin, bawang besar, sos tiram dan asam keping.
- Masak hingga air kering. Rasalah masam dan masinnya ikut citarasa sendiri.
- Angkat dan biar sejuk.
- Untuk Puff. Keluarkan puff pastry dr dlm peti sejuk. Biarkan di luar selama 10 -20 minit.
- Ambil sekeping dan letakkan sardin ke atas puff tadi. Tutup ikut bentuk segi tiga. Tekan sekeliling puff dengan garfu. Ulang proses ini hingga habis.
- Sapu telur kuning dan bakar dalam oven bersuhu 190c selama 20 minit atau hingga masak.
- Angkat, sejukkan dan hidang...
Puff Sedia Utk Dimakan |
Comments
Post a Comment