Donut

Rasanya lama jugak tak buat kuih donut ni... Selalu kalau buat donut yg biasa, mesti jugak buat donut bulat yang dalam intinya sambal ikan bilis. Ala2 mcm burger Malaysia tetapi intinya berada di dalam burger dan bukannya dibelah tengah. Ilham buat donut inti ikan bilis ni dapat sebab teringin sgt nak mkn kuih yg sama tapi dohnya adalah doh char kui.. Unfortunately, doh char kui tak pnh buat pun..

Bahan A
1/2 kg tepung gandum (lagi elok kalau ayak sekali)
2 sudu besar mentega
1 biji kentang direbus dan lenyekkan
3 sudu besar susu pekat manis
secubit garam

Bahan B - semua bahan disatukan dalam air masak dan biar sehingga yis hidup (yis berbuih-buih)
1 paket yis kering (jenis mauripan lagi elok)
1 cawan air masak (suam2 kuku)
2 sudu besar gula

Inti Sambal Bilis
45 gm ikan bilis - basuh, goreng garing dan tumbuk kasar
3 sudu besar cili giling - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit belacan - tak suka tak payah letak
1 sudu besar gula
garam secukup rasa (tak letak tak pe sebab ikan bilis dah masin)
air asam jawa secukup rasa

Cara Membuat Donut:
  1. Bahan A disatukan dan diuli.
  2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli hingga doh tidak melekat di tangan dan mangkuk.
  3. Canai dan terapkan dengan acuan donut (donut boleh di goreng kalau dan salutkan dengan gula atau apa2 yang kita suka)
  4. Bagi yang nak masukkan inti sambal, donut buat bulat dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan. Leperkan dan bolehlah digoreng dengan api sederhana.
Cara Membuat Sambal
  1. Tumis bahan kisar dengan minyak yang sikit. Goreng sampai garing.
  2. Masukkan air asam, gula dan garam.
  3. Masukkan ikan bilis tumbuk. Biar sampai kering.

Comments

Popular Posts