Kek Pisang Dari Azie Kitchen

Kali nie buat kek pisang menggunakan resepi dari Azie Kitchen. Sangat lembut dan sangat moist...

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis (saya letak jus lemon)
1sk esen vanila

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Saya guna loyang 4 segi berukuran 9 x 9 x 3 inci. Ketepikan. 
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 
Kek Pisang Moist Dari Resepi Azie Kitchen
 

Comments

Popular Posts