Pulut Sekaya atau Seri Muka Pandan

My mom recipe.. the best ever Pulut Sekaya kalau orang utara panggil nama kuih ni. Tapi sebelah selatan disebut Seri Muka..
Belum sempat potong...hijau cantik jer.. tak guna pewarna tau.. warna asli pandan jer
Bahan Untuk Pulut :
1 3 / 4 cawan pulut susu - basuh dan toskan
1 1/2 cawan santan - diperah dari 1/2 biji kelapa
1 sdt garam
1 sdt gula

Bahan Untuk Atas:
5 biji telur ayam saiz besar
1 cawan gula  
1 cawan air
1/2 biji kelapa parut
5 helai daun pandan - ditumbuk@dimesin
1 cmb tepung jagung @ tepung gandum
*2 ulas bawang merah
*1 batang kulit kayu manis
*1 sdt jintan manis

Peralatan : 
Loyang 10 inci bulat 
Pengukus

Cara masak pulut : Panaskan pengukus. Masukkan pulut dalam loyang dan ratakan. Masukkan gula dan garam dalam santan dan kacau. Kemudian perlahan-lahan tuang dalam loyang yang telah diisi dengan pulut. Kukus sehingga masak. Apabila masak, gaul-gaul dan kaup balikkan pulut. Lepas tu tekan pulut agak-agak padat. Tetapi jangan terlalu padat.. Gariskan @ cucuk-cucuk pulut dengan garfu.

Cara masak bahagian atas : Bahan bertanda * ditumbuk kasar kemudian dicampur sekali dengan telur. Kacau telur sehingga sebati. Campurkan kelapa parut dengan daun pandan. Tambahkan 1 cawan air tadi. Perahkan untuk mendapat campuran pandan dan santan. Kita akan dapat lebih kurang 1 cawan jugak. Kemudian, masukkan santan yang telah diperah ke dalam telur. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam bekas lain. Sebolehnya gunalah penapis teh jenis kain macam di kedai. Lebih halus.. Campurkan gula ke dalam adunan tadi dan tepung jagung. Kacau sebati hingga gula larut. Tuang perlahan-lahan adunan dalam bekas berisi pulut. Kukus sehingga masak..

Comments

Popular Posts