Kek Span Pandan Gebu
250gm tepung sponge kek - beli kat kedai bakeri jer...
250gm telur - lebih kurang 5 biji gred B
70gm susu cair@santan@susu segar - apa yang ada dalam dapoq. Kalau x dak pakai ayaq biasa ja...
70gm minyak jagung
1 sudu besar perasa esen pandan - sbb sy malas nak blend pandan
beberapa titik pewarna hijau
Cara buat:
Griskan loyang 8 inci dengan shortening@marjerin. Pastu boh tepung sekeliling.
Putar tepung kek span dengan telur sampai betul2 kembang. Dalam 8 - 10 minit. High speed. Masukkan susu cair dan esen pandan. Putar lagi. Then masukkan minyak. Putar lagi sampai sebati. Last masukkan pewarna dalam 6 titik. Terang @ tidak warna kek tu ikut kita...Last, bakar suhu 180 darjah celcius selama 45 minit ke 1 jam. Bergantung oven masing-masing. Tapi make sure oven tu pre heated dulu yer...Bila dah masak, keluarkan kek dan terus terbalikkan kek. Buang loyang dan terbalikkan semula kek tu untuk proses penyejukan dalam pinggan atau cake stand... Lepas sejuk baru potong.....
Note: Ikutkan chiffon kek kena pukul asing putih dan kuning, tp cek ni malas nak asingkan...so cek pukul semua sekali gus.. senang kerja cek..
250gm telur - lebih kurang 5 biji gred B
70gm susu cair@santan@susu segar - apa yang ada dalam dapoq. Kalau x dak pakai ayaq biasa ja...
70gm minyak jagung
1 sudu besar perasa esen pandan - sbb sy malas nak blend pandan
beberapa titik pewarna hijau
Cara buat:
Griskan loyang 8 inci dengan shortening@marjerin. Pastu boh tepung sekeliling.
Putar tepung kek span dengan telur sampai betul2 kembang. Dalam 8 - 10 minit. High speed. Masukkan susu cair dan esen pandan. Putar lagi. Then masukkan minyak. Putar lagi sampai sebati. Last masukkan pewarna dalam 6 titik. Terang @ tidak warna kek tu ikut kita...Last, bakar suhu 180 darjah celcius selama 45 minit ke 1 jam. Bergantung oven masing-masing. Tapi make sure oven tu pre heated dulu yer...Bila dah masak, keluarkan kek dan terus terbalikkan kek. Buang loyang dan terbalikkan semula kek tu untuk proses penyejukan dalam pinggan atau cake stand... Lepas sejuk baru potong.....
Note: Ikutkan chiffon kek kena pukul asing putih dan kuning, tp cek ni malas nak asingkan...so cek pukul semua sekali gus.. senang kerja cek..
![]() |
Kek Span Pandan |
Comments
Post a Comment