Kek Oren Moist..
Hari
ni Cik D nak share resepi Kek Oren Moist yang mmg sedap….Cik D boh dalam gram atau cawan untuk yang tak dak
penimbang. Tapi cawan dan sudu tu sebolehnya pakailah measurement spoon @ cup
supaya lebih tepat. Meh sama-sama kita buat.. Nak buat sarapan @makan tengah
hari@makan malam@minum petang semua boleh.. Pendek kata ikutlah nak makan time
bila pun.. :-)
![]() |
Kek Oren Moist |
Bahannya:
250 gram butter ( 1 cawan)
230 gram tepung naik sendiri –
diayak ( sukat 2 cawan pastu buang tepung tu sbyk 4 sudu kecil )
200 gram gula kastor atau gula halus pun boleh (fine granulated sugar)
200 gram gula kastor atau gula halus pun boleh (fine granulated sugar)
4 biji teloq – Size B ja.
1 biji buah oren@limau – parut
ambil kulit dan jus.
5 sdb susu cair
½ sdt garam – nak letak tak pa, tak nak letak x
pa.
1 sdb oren sunquick- tak letak pun tak apa
Persediaan awal : Loyang bulat size 8 inci
x 3 inci. Griskan dengan butter@shortening dan tabur tepung di keliling loyang. Oven panaskan suhu 1600 C , 15
minit awai sblm nak mula bakaq kek.
Cara buat kek : Putar mentega, gula dan garam
sampai kembang. Masukkan teloq satu per satu sambil diputar guna speed perlahan
sampai sebati. Lepas sebati, masukkan susu cair. Kemudian masukkan
tepung yang kita dah ayak selang seli dengan jus oren. Buat dalam 3 bahagian
tepung tu. Bila dah sebati, masukkan kulit oren yang kita parut tu. Pastu tuang
adunan dalam loyang dan bakaq selama 1 jam atau sampai masak. Nak tau masak ke
tak, cucuk dengan lidi. Kalau lidi tu keluaq elok ja, maknanya masak dah tu.
Tapi kalau lidi tu ada adunan kek melekat lagi, tambahlah masa
membakaq tu lagi 10 – 20 minit lagi. Lepas kek masak, angkat dan rehatkan atas redai selama 10 minit. Pastu bolehlah dikeluarkan dari loyang. Potonglah kek dengan pisau nipis selepas kek dah sejuk untuk dapat potongan yang cantik dan kemas. Selamat mencuba…
Nota:
1. Kalau
tak dak limau @ oren, guna oren sunquick @ pes oren saja pun boleh dan tepung
naik sendiri boleh kurangkan ke 220 gm)
2. Kalau tak dak tepung naik
sendiri boleh buat macam ni,
1 cawan tepung + 1 ½ sdk baking powder + ½ sdk garam. Ayak 3
kali. Gandakan untuk dpt 2 cawan…
Comments
Post a Comment