Simple Spaghetti
Simple spaghetti. Masak dalam sejam. Sesuai untuk di bawa ke ofc.
Bahan A:
1/2 paket Spaghetti
1 sudu teh garam
1 sudu teh olive oil
Cara:
* Masukkan air dalam periuk dan masak hingga mendidih. Lepas mendidih masukkan garam.
* Masukkan spaghetti. Ikut arahan pada kotak spaghetti masa memasak. Jika yang suka lembut sikit, boleh lebihkan masa memasak.
* Toskan spaghetti yang dah masak. Titiskan beberapa titik olive oil supaya tidak melekat.
Bahan B : (Kuah)
1 biji bawang besar Holland (bawang kuning)
1 ulas bawang putih - cincang
1 batang celery - dicincang kasar
1 biji tomato - cincang halus
1/2 batang lobak merah - cincang halus
3 biji cendawan portabello@butang@apa2 yang ada
1 tin sup krim tomato
1/2 - 1 tin air (guna tin sup tomato)
2 sudu besar chilli flakes
1 sudu teh oregano
1 keping daging ayam kisar Ramly
1 cawan susu segar
garam & gula secukup rasa
2 sudu besar olive oil untuk menumis
Cara:
* Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan celery. Kacau sebentar hingga bawang jadi warna lut sinar. Masukkan bawang putih. Kacau hingga naik bau tetapi bukan perang.
* Masukkan daging ayam kisar. Kacau dan lenyekkan supaya tidak berketul Biar hingga air yang keluar dari ayam tu kering.
* Masukkan 1 cawan susu segar. Renehkan hingga semua susu diresap oleh ayam.
* Masukkan chilli flakes dan kacau sebenar. Masukkan pula tomato dan lobak merah. Kacau.
* Masukkan sup krim tomato dan air. Biar mendidih. Masukkan oregano. Kecilkan api dan renehkan pada api perlahan selama 1 jam @ kuah pekat.
* Apabila kuah pekat, masukkan garam & gula secukup rasa.
** Nota : untuk dapat kuah yang pekat bersalut elok pada pasta, kuah perlu direnehkan dengan api perlahan.
![]() |
Spaghetti di tabur dengan daun parsley kering |
![]() |
Kuah spaghetti |
Comments
Post a Comment