Pineapple Upside Down Cake
Sumber : Anna Olson
Acuan Kek : 9 inci bulat
Acuan Kek : 9 inci bulat
Bahan-Bahan
- Base Buah:
- ¼ cawan butter
- 2/3 cawan gula perang
- 2 tsp jus lemon
- 5-6 slices nanas dalam tin @ nanas fresh
- Cake:
- ¾ cawan buttermilk (saya ganti dengan ¾ cawan susu + 1 tbsp lemon, biar 10 minit sebelum guna)
- 1/3cawan minyak jagung
- 3 biji telur saiz besar ( saya guna size B)
- 4 tbsp jus nanas dalam tin
- 1 tsp esen vanilla
- 1 ½ cawan tepung serbaguna @ multi-purpose flour @ tepung gandum
- ¾ cawan gula
- 1 tsp baking powder
- ½ tsp garam
- ¼ tsp baking soda
Cara-Caranya:
- Panaskan oven 175°C
- Base Buah : Sediakan kuali tak melekat. Masukkan butter, gula perang dan masak hingga bahan menjadi cair dan berbuih. Masukkan jus lemon. Tuang dalam Loyang. Susun nanas dan ceri di dalam Loyang yang berisi cairan gula tadi. Biarkan sejuk.
- Kek : Dalam mangkuk, masukkan buttermilk, minyak, telur,
jus nanas dan esen vanilla. Pukul@kacau hingga sebati. Dalam mangkok lain,
ayak tepung, gula, baking powder, baking soda, garam dan serbuk buah pala.
Ayak 3 kali. Masukkan bahan ayak dalam campuran buttermilk dan kacau
hingga sebati. Tuang adunan dalam Loyang yang berisi buah perlahan-lahan.
Bakar kek selama 45-60 minit atau hingga masak (bergantung kepada oven).
Sejukkan kek dalam Loyang selama 30 minit dan terbalikkan Loyang dalam
pinggan. Kek sedia untuk dinikmati.
Percubaan Kek kali pertama Baking kek kali ke 2
Pineapple Upside Down Cake
Comments
Post a Comment