Kek Santan
Sedap kek santan ni.. buat minum petang sambil cicah ayaq teh... Tekstur ala-ala baulu.. Tak jemu walaupun makan banyak... Ambil dari resepi sofinar@myresipi.com.Cuma hari hujan, jadi daun pandan tak dapat nak ambik. Guna esen pandan jer. But still delicious...
Bahan:
4 biji teloq ayam
350gm gula
400ml santan
1sdt esen pandan
2 titik pewarna hijau
400 gm tepung naik sendiri
1sdt baking powder (Saya tambah ni sebab nak bagi gebu lagi)
350gm gula
400ml santan
1sdt esen pandan
2 titik pewarna hijau
400 gm tepung naik sendiri
1sdt baking powder (Saya tambah ni sebab nak bagi gebu lagi)
Cara:
Sapukan loyang dengan butter@shortening. Taburkan tepung gandum (Saya guna loyang empat segi berukuran 9 x 9 x 3 inci).
Ayak tepung dengan baking powder. Ketepikan. Pukul gula dengan telur hingga kembang@berwarna kuning pucat. Masukkan santan, esen pandan dan pewarna. Kacau sebati. Masukkan bahan yang telah ayak. Tuang dalam loyang. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit - 1 jam @ hingga masak (bergantung kepada oven). Keluarkan dari oven. Biar sejuk dalam loyang 10 minit sebelum diterbalikkan.
Nota : Oven perlu dipanaskan 15 minit sebelum mula membakar.
Comments
Post a Comment