Sotong Goreng Rangup Lagi..

Assalamualaikum.. Petang-petang macam ni kalau makan sotong goreng tepung memang bestkan.. Cicah pula dengan sos cili thai .. memang best. Tambahan pulak jika sotong tu fresh.. lagilah terasa kesedapan dan kerangupannya. La ni memang musim sotong.. tengah murah pulak tu. Sekilo dalam RM 10 ke RM13 jer. Kalau bulan2 lepas sekilo mencecah RM16. Alhamdulillah... bila dah sotong murah macam ni.. takkan nak lepaskan peluang.. Selalu kalau makan kat kedai tomyam pastinya order sotong goreng tepung. Sepinggan untuk sorang makan dalam 1 ke 2 ekor dah mencecah RM6 atau ikut harga pasaran sotong. Tapi sebenarnya nak buat sotong goreng tepung bukanlah susah.. senang dan jimat pulak tu. Rasanya memang macam sotong goreng yang kita makan kat kedai-kedai.. Resepi nak buat sotong ni senang jer. Guna semua bahan yang ada di rumah dan caranya jenis bancuhan kering dan tak perlu sukatan..

Sotong Goreng Tepung Rangup

 Bahan A

1 kilo Sotong -basuh, toskan air dan potong bulat
Garam@sos ikan
1 sudu kecil lada hitam - boleh tambah jika suka

Bahan B
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil garam @ secukup rasa
1 sudu kecil lada hitam @ lada sulah
1 sudu kecil serbuk kari ikan - jika nak lebih boleh tambah

Caranya

1. Gaul sotong dengan Bahan A. garam dan lada hitam. Ketepikan.
2. Campurkan semua Bahan B dalam bekas asing atau dalam zip bag.
3. Panaskan minyak dan gaulkan sotong dengan bahan A sehingga melekat. Tak perlu gunakan telur sebab sotong akan berair sikit. Air tu dah cukup untuk membuatkan Bahan A melekat di sotong.
4. Ketuk-ketuk sikit sotong untuk buang lebihan tepung yang melekat dan goreng hingga masak.
5. Apabila sotong kuning keemasan, angkat dan toskan lebihan minyak.

Comments

Popular Posts