Masak Lemak Crab Filament

Macam mana yer masak lemak crab filament ni..  Tak pernah makan lg.. tak pernah masak..sedap ker?? Masak lemak ni special request dari ayah.. katanya try la buat... dia nak makan.. So tak mau lah menghampakan dia..try jugak masak...Memang sedap walaupun bukan rasa ketam ori.... Senang dan simple jer resepinya...

Bahan:
1 bungkus santan RM1.00 tu..
1 3/4 cawan air
1 bungkus crab filament - jenis apa pun tak per
1 ulas bawang merah - dimayang halus
1 batang serai - diketuk
1 biji cili merah - potong menyerong
2 biji cili padi - potong menyerong (nak pedas tambahlah lagi yer)
12 biji buah belimbing buluh (guna banyak sebab buah kecik2 lagi) - kalau tak der boleh ganti asam gelugor 1 keping
garam

Cara-Caranya:
  1. Masukkan 3/4 dari santan yang dibeli, air, bawang merah, serai, cili merah dan cili padi dalam periuk atau kuali pun boleh sebab masak lemak ni jenis yang pekat sikit. Gunakan api perlahan. Kacau sekali sekala.
  2. Setelah mendidih, masukkan crab filament, dan belimbing buluh. Biar mendidih sebentar dan dan masukkan garam. 
  3. Imbangkan rasa masin dan masam. Jika dah sesuai, boleh tutup api dan hidangkan.
Masak crab filament ni tak boleh lama yer sebab nanti gulungan crab filament tu terbuka dan kembang kalau lama sangat masak. So rasanya pun dah jadi tak sedap.. Selamat mencuba ...  


Comments

Popular Posts