snow cheese cake with salted cheese biscuits
Ha... panjang nama kan.. kek lapis salted cheese ni memang femes kat sarawak ni... resepi ni pun sy dpt dari kawan yg mmg org sarawak.. mmg senang nak membuatnya... cuma salted cheese biscuit tu ker yg tak ada kat semenanjung.. ada ke? Kalau ada bagitau yer kt mana... ni resepi kek tu... selamat mencuba yer...
Bahan...
1 peket biskut salted cheese brand kong guan tu.
1 ketul cream cheese
1 tin kecil whipping cream brand nestle
1/2 ketul mentega
1 tin susu pekat manis- boleh kurangkan kalau tak nak manis
1/2 cawan susu segar/low fat dipanaskan sebentar
1 ketul cheddar cheese - parut
Caranya..
Satukan semua bahan kecuali biskut dan putar sampai kembang.
loyang dilapik dengan aluminium foil.
Celupkan biskut dalam susu yg telah disuamkan.susun dalam loyang.
Masukkan bahan putar tadi dalam 1/3.
Celup lagi biskut dan susun hingga penuh loyang.
Masukkan 1/3 bahan putar. Ulang hingga habis tetapi pastikan bahan putar berada last sekali.
Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 2 jam.
Sebelum nak makan, parutkan cheddar cheese banyak-banyak biar jadi mcm salji...
Bahan...
1 peket biskut salted cheese brand kong guan tu.
1 ketul cream cheese
1 tin kecil whipping cream brand nestle
1/2 ketul mentega
1 tin susu pekat manis- boleh kurangkan kalau tak nak manis
1/2 cawan susu segar/low fat dipanaskan sebentar
1 ketul cheddar cheese - parut
Caranya..
Satukan semua bahan kecuali biskut dan putar sampai kembang.
loyang dilapik dengan aluminium foil.
Celupkan biskut dalam susu yg telah disuamkan.susun dalam loyang.
Masukkan bahan putar tadi dalam 1/3.
Celup lagi biskut dan susun hingga penuh loyang.
Masukkan 1/3 bahan putar. Ulang hingga habis tetapi pastikan bahan putar berada last sekali.
Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 2 jam.
Sebelum nak makan, parutkan cheddar cheese banyak-banyak biar jadi mcm salji...
Comments
Post a Comment