Ketam Masak Lemak Kari
Setahun tak update blog... huh... azam this year rajin update blog...rajin masak...berjaya dlm kerjaya..dan bahagia serta ..hari ni cuti... so adalah masa terluang sikit... hari ni nak share simple recipe .. ketam masak lemak yg saya tambah sikit serbuk kari.. rasanya sedap...
Bahan-bahannya:
5 ekor ketam bunga -dibersihkan dan basuh serta toskan airnya.
1 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
2 biji cili padi - nak pedas boleh tambah lg..
1 sudu besar serbuk kari ketam@ikan
1 sudu besar air asam jawa@1 keping asam keping@nak sedap lg boleh masukkan belimbing buluh dlm 3 biji..
garam secukup rasa
Caranya..
1. Tumbuk bawang merah, cili merah dan cili padi.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar dan serai. Kacau sebentar.
3. Masukkan serbuk kari. Goreng sekejap.
4. Masukkan ketam dan santan. Gaul sebati dan biarkan pekat sikit.
5. Masukkan air asam jawa. Perisakan dengan garam.
6. Angkat dan sedia dihidang.
Nota..saya tak masukkan air sebab ketam tu sendiri keluarkan air bila dimasak.
Bahan-bahannya:
5 ekor ketam bunga -dibersihkan dan basuh serta toskan airnya.
1 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
2 biji cili padi - nak pedas boleh tambah lg..
1 sudu besar serbuk kari ketam@ikan
1 sudu besar air asam jawa@1 keping asam keping@nak sedap lg boleh masukkan belimbing buluh dlm 3 biji..
garam secukup rasa
Caranya..
1. Tumbuk bawang merah, cili merah dan cili padi.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar dan serai. Kacau sebentar.
3. Masukkan serbuk kari. Goreng sekejap.
4. Masukkan ketam dan santan. Gaul sebati dan biarkan pekat sikit.
5. Masukkan air asam jawa. Perisakan dengan garam.
6. Angkat dan sedia dihidang.
Nota..saya tak masukkan air sebab ketam tu sendiri keluarkan air bila dimasak.
Comments
Post a Comment