Daging Hitam Ala Kedai Mamak
Bahan-Bahan
1 kg daging - potong lebar
3 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 senduk cili kering kisar - kalau nak pedas tambahkan, nak kurang pedas, kurangkan
1 bungkus serbuk kari daging - saya guna cap alagapas
2 keping asam keping
2 tangkai daun kari
500 ml air
kicap pekat
garam, gula
minyak untuk menumis
1 kg daging - potong lebar
3 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 senduk cili kering kisar - kalau nak pedas tambahkan, nak kurang pedas, kurangkan
1 bungkus serbuk kari daging - saya guna cap alagapas
2 keping asam keping
2 tangkai daun kari
500 ml air
kicap pekat
garam, gula
minyak untuk menumis
Cara-caranya:
- Panaskan minyak, tumis bawang dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan cili kering dan serbuk kari. Masak pecah minyak.
- Masukkan daging, kicap (agak-agak hitam) dan air. Rebus sampai empuk.
- Bila dah agak2 pekat dan daging empuk, masukkan asam keping, garam dan gula.
- Masukan bawang besar yang dipotong baji.
- Angkat dan hidangkan.
![]() |
Daging Hitam Ala Kedai Mamak |
Comments
Post a Comment