Kek Pisang II

Kek pisang lagi.. Kali ni buat kek pisang yang resepinya diambil dari Pn Azlita cuma saya buat ikut selera saya. Dah banyak kali buat dan memang sedap dan insyaallah memang menjadi.

Bahan:
7 biji pisang emas - saya guna 4 biji pisang berangan. Elok jika guna yang masak ranum sikit baru lebih manis.
1 cawan gula - saya guna 1/2 cwn gula biasa + 1/2 cwn gula perang
4 biji telur saiz besar - saya guna gred B
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt esen vanilla@esen pisang
secubit garam

Caranya:
Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius 15 minit lebih awal. 

Sediakan Loyang bulat 8 inci x 3inci. Griskan dengan butter@shortening. Ketepikan.

Lenyek@lecekkan pisang, kemudian tambahkan baking soda dan garam dalam pisang yang telah diayak. Ketepikan. 

Ayakkan tepung gandum yang dicampur baking powder dalam bekas. Ketepikan. 

Dalam bekas lain, pukul telur, gula dan esen vanilla@esen pisang hingga gebu. Kemudian tambahkan minyak. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan pisang. Kacau sebati. Masukkan tepung yang telah diayak tadi. Gaul dan sebati dan tuang dalam loyang tadi. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan lebih awal tadi. Bakar selama 45 minit @ 1 jam bergantung kepada oven masing-masing. Selamat mencuba. 


Tabur Chocolate Rice kat atas..
Sliced Banana Cake..
Mengancam Jiwa.. Kek Pisang Gebu Gebas..
Nampak tu... gebu..sedap..
Sedapkan... cubalah.. senang dan pasti menjadi..



Comments

Popular Posts