Laksa Lemak @ Laksa Thai

Alhamdulillah.. akhirnya minggu ni jd juga plan nak memasak laksa lemak.. Teringin nk mkn laksa lemak ni dari minggu lepas lagi.. Suamiku juga sama. Puas cari di merata tempat tapi dah hbs... Jadi aku cakap pd suamiku supaya tunggu mggu dpn..Dan hari ni, laksa lemak yg suamiku idam nak mkn dengan kacang panjang dan pucuk janggus (gajus) menjadi kenyataan..nilah resepi laksa lemak...
Bahan-Bahan

1 paket laksa kering (jenis kecil) - rebus dan toskan
13 ekor ikan kembung - rebus dan asingkan isi dan tulang serta blend
1 biji kepala - perah dalam 10 - 12 cawan santan
8 helai daun limau purut - carik-carikkan

Bahan Kisar
2 labu bawang besar - saiz sederhana
2 ulas bawang putih
13 biji cili padi hijau
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
2 btg serai
1 inci halia
belacan - sebesar ibu jari (kalau tak suka tak payah masukkan)
4 - 6 keping asam keping/gelugur
garam secukup rasa

Ulam-Ulaman
timun
pucuk janggus/gajus
taugeh
kubis
kacang panjang
cili serbuk (chilli flakes)

Cara membuatnya:
  1. Blend bahan kisar dan tumiskan dalam periuk. Biar mendidih dan naik bau untuk menghilangkan bau cili.
  2. Blend isi ikan dengan santan. Masukkan isi isi ikan yang dah diblend. Untuk tulang ikan yang diblend, tapiskan dan masukkan sekali.
  3. Masukkan baki santan yang ada dalam periuk. Masukkan asam keping (Masukkan 2 keping dulu, kalau tak masam, masukkan lagi). Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Tambahlah garam secukup rasa.
  4. Biarkan kuah surut sikit - bila agak2 dah agak pekat seperti yang kita nak, bolehlah tutup api. Makanlah dengan ulam-ulam tadi..letak serbuk cili kalau tak cukup pedas..
Senangkan cara nak buat??? Cuba-cubalah...

Bahan Blend Ditumis
Kuah Yang Tengah Mendidih


Kuah Yang Siap Masak
Ready Utk Mkn..


Comments

Popular Posts