Kek Pisang
Last week my daughter requested kek pisang.. So bagi memenuhi permintaannya, terpaksalah si ibu awal-awal pag ilagi ke pasar mencari pisang emas dan tengah harinya pula ke kedai bakeri.. Hasilnya jadilah kek pisang yang sedap... Sesuai untuk minum petang.. 2 hari berturut-turut buat kek pisang ni sebab teramatlah senang...Rasanya pulak taklah begitu manis sebab saya campurkan gula perang dan gula kastor. Tapi kalau kat rumah tak dak gula perang, guna gula putih semua pun boleh....Selamat mencuba yer...
Bahan:
1 cawan minyak sayur
4 biji telur
1 cawan gula (1/2 cawan gula perang, 1/2 cawan gula kastor)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
5 biji pisang emas - dilecekkan
1 sdt esen vanilla
secubit garam
Cara:
1. Pukul gula, telur dan minyak sehingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla dan pisang.Kacau sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan garam. Kacau secara kaup balik.
4. Bakar dalam oven 175 darjah celsius selama 1 jam atau sehingga masak.
(Bergantung kepada oven masing-masing yer)
Comments
Post a Comment