KEK MINYAK GEBU



 

Bersiaran lagi hari ini berkenaan kek minyak.. Saya percaya ramai yang telah mencuba resepi kek minyak.. Bukan sahaja ia senang disediakan, bahan-bahan yang digunakan juga memang bahan yang sedia ada di dapur. Penyediaannya juga tidak mengambil masa yang panjang. Pendek kata kek minyak yang dibuat pasti menjadi. Kek minyak ini boleh dijadikan alternatif bagi mereka yang tidak suka menggunakan mentega dalam pembuatan kek. Rasanya yang enak dan gebu serta boleh dipelbagaikan perisa dan warna pasti menjadi tumpuan apabila dihidangkan untuk minum petang. Selain itu juga, untuk mendapat kelainan, pastinya kek ini boleh dihiasi dengan buttercream @ fresh cream untuk menambahkan lagi kecantikan kek. Walau bagaimanapun, saya lebih suka jika kek ini dimakan begitu sahaja. Kurang muaknya sebab anak-anak saya lebih menggemari kek plain daripada kek yang bersalut buttercream@fresh cream. 
Untuk kek minyak ni, ada 2 perisa yang telah saya sediakan. Yang pertama berwarna hijau coklat tu perisa pandan dan coklat dan yang kedua berwarna-warni macam ice-cream paddlepop tu adalah perisa nanas. Lain kali saya ingin mencuba pula dengan perisa blueberry. Penggunaan minyak dalam resepi ini saya gunakan minyak jagung dan masak biasa. Rasanya tidaklah jauh berbeza. Kedua-dua kek yang dihasilkan sangat gebu dan sedap. Resepi kek ini telah banyak di kongsi di kalangan bloggers dan juga di facebook. Resepi kek minyak ini saya ambil dari blog TERATAK MUTIARA KASIH. Terima kasih atas resepi yang dikongsikan.

RESEPI KEK MINYAK
Original : MyResipi
Sumber : LiNa Pg

Bahan-bahan (Loyang 8x8inci / 9in)
5 biji telur
3/4 cawan gula halus (LiNa Pg gn 1/2 cawan gula kastor)
2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat (LiNa Pg gn 3/4cawan)
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka/
pewarna – ikut suka
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
Panaskan oven suhu 170'C
Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata.
Bahagikan adunan kepada 3 warna. Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (LiNa Pg bakar suhu 165'C selama 50min api atas dan bawah. 
Biarkan sejuk baru potong.

Kek Minyak Perisa Pandan Dan Coklat

Kek Minyak Colorful Dengan Perisa Nanas
 

Comments

Popular Posts