Kek Coklat



Apabila berbicara tentang kek coklat, tentunya ramai yang sudah ada resepi kek coklat masing-masing. Aku sendiri membayangkan kek coklat yang tidak terlalu padat, tidak terlalu gebu, tidak ada langsung rasa soda dan sudah tentu rasanya yang kaya dengan coklat dan berwarna gelap. Sekali makan nak lagi dan lagi. Paling aku suka jika kek coklat dibuat tanpa menggunakan soda.


Sekali lagi percubaan membuat kek coklat. Dua hari berturut-turut aku buat kek coklat. Kali pertama aku cuba buat kek coklat aku ikut sepenuhnya langkah yang digunakan. Alhamdulillah menjadi dan rasanya penuh coklat. Tekstur keknya agak padat. Aku cuba kali ke 2 dengan menukar air panas dengan susu bersuhu bilik disebabkan aku jenis suka kek yang tidak terlalu gebu dan tidak terlalu padat. 

Masih menggunakan resepi yang sama cuma aku tukar kaedah membuatnya dengan memutar telur dan gula sehingga kembang. Setelah kembang aku masukkan minyak dan terus putar lagi. Kemudian dimasukkan tepung berselang seli dengan susu. Alhamdulillah.. kek yang dihasikan menjadi gebu dan sedap.. Terima kasih kepada yang empunya resipi. Insyaallah..resepi ni akan menjadi rujukanku apabila membuat kek coklat lagi.


Resepi kek coklat diambil dari blog "The Kitchen Guardian".


Ingredients the recipe belongs to Tish Boyle!

1 1/2 cups all purpose flour
3/4 cups cocoa powder
1 1/4 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 2/3 granulated sugar
1/3 cup (80 ml) corn oil
2 large eggs
1/3 cup (80 ml) milk
2 tsp vanilla extract
1 cup(240 ml) boiling water

Method

Preheat your oven at 165C, prepare 3 9 inches round cake tins...I used a casserole bowl.
Sift flour, cocoa powder, baking powder, baking soda , salt into a mixing bowl. Mix them on  low speed till well mixed. Add sugar. Add oil and mix on low speed till the mixture become crumbly. in a separate bowl mix eggs, milk and vanilla...add this mixture into the dry mixture until well blended. Still on low speed slowly pour boiling water, and scraping down the mixture. Pour the batter into the prepared pans.

Bake for about 40 minutes, let cool. and garnish with chocolate ganache.

For my chocolate ganache I boil 200g dairy whipping cream (at least 30% fat content) and pourt onto 200g dark chocolates. Set it to the consistency you wish, I just poured mine right away on the cake.


Comments

Popular Posts