Mi Sup Ayam Dan Bebola Ikan

Bahan-Bahan (Untuk 6 orang makan)

 Bahan Sup:
1/2 ekor ayam - potong 2 dan basuh. Rebus ayam dengan 1 liter air. Keluarkan isi ayam.
2 ulas bawang merah - mayang halus
4 ulas bawang putih - mayang halus
2 inci halia
1 ketul kiub ayam
1 pokok daun sup
2 liter air ( 1 liter guna untuk rebus ayam)

Bahan Dicelur:
1 bungkus mi kuning
1 paket fish ball besar dan kecil (optional)
1 paket crab filament (filamen ketam) (optional)
2 pokok sayur pak choy (boleh ganti sayur lain spt sawi, kobis putih)
100 gm taugeh


Bahan Hiasan:
Daun bawang - hiris halus
Bawang goreng

Cara-Cara:

Masak Sup:
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit minyak sehingga kekuningan.
  2. Masukkan stok ayam dan baki 1 liter air. Biar mendidih.
  3. Masukkan kiub ayam dan daun sup dan masak hingga mendidih. 
  4. Rasa sup tadi agar secukup rasa. Jika masih tidak masin, tambah garam. Tutup api.
Bahan Celur:
  1. Semua bahan celur di potong.
  2. Isi ayam yang di rebus tadi, dicarik-carikkan.
Untuk dihidangkan, masukkan mi dalam mangkuk. Hiaslah dengan bahan yang dicelur, isi ayam yang dicarik, daun bawang dan bawang goreng. Kemudian masukkan kuah. Ready untuk makan...nak sedap lagi, makan dengan cili kicap...
Mi Sup Ayam dan Bebola Ikan

Comments

Popular Posts