Mi Sup Ayam Dan Bebola Ikan
Bahan-Bahan (Untuk 6 orang makan)
Bahan Sup:
1/2 ekor ayam - potong 2 dan basuh. Rebus ayam dengan 1 liter air. Keluarkan isi ayam.
2 ulas bawang merah - mayang halus
4 ulas bawang putih - mayang halus
2 inci halia
1 ketul kiub ayam
1 pokok daun sup
2 liter air ( 1 liter guna untuk rebus ayam)
Bahan Dicelur:
1 bungkus mi kuning
1 paket fish ball besar dan kecil (optional)
1 paket crab filament (filamen ketam) (optional)
2 pokok sayur pak choy (boleh ganti sayur lain spt sawi, kobis putih)
100 gm taugeh
Bahan Hiasan:
Daun bawang - hiris halus
Bawang goreng
Cara-Cara:
Masak Sup:
Bahan Sup:
1/2 ekor ayam - potong 2 dan basuh. Rebus ayam dengan 1 liter air. Keluarkan isi ayam.
2 ulas bawang merah - mayang halus
4 ulas bawang putih - mayang halus
2 inci halia
1 ketul kiub ayam
1 pokok daun sup
2 liter air ( 1 liter guna untuk rebus ayam)
Bahan Dicelur:
1 bungkus mi kuning
1 paket fish ball besar dan kecil (optional)
1 paket crab filament (filamen ketam) (optional)
2 pokok sayur pak choy (boleh ganti sayur lain spt sawi, kobis putih)
100 gm taugeh
Bahan Hiasan:
Daun bawang - hiris halus
Bawang goreng
Cara-Cara:
Masak Sup:
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit minyak sehingga kekuningan.
- Masukkan stok ayam dan baki 1 liter air. Biar mendidih.
- Masukkan kiub ayam dan daun sup dan masak hingga mendidih.
- Rasa sup tadi agar secukup rasa. Jika masih tidak masin, tambah garam. Tutup api.
- Semua bahan celur di potong.
- Isi ayam yang di rebus tadi, dicarik-carikkan.
![]() |
Mi Sup Ayam dan Bebola Ikan |
Comments
Post a Comment