Mi Kicap
Bahan:
1 bungkus mi kuning - dicelur
50 gm taugeh - dicelur
4 biji cili merah - dipotong dadu (halus)
1 pokok daun bawang - dipotong
Bahan Sup:
1 biji bawang merah - mayang halus
1 biji bawang putih - mayang halus
3 cawan air
1sk pati ikan bilis (saya letak 1 ketul kuib ikan bilis)
1 bungkus fish cake
1 bungkus fish ball
lada sulah
garam (jika masih belum masin)
1 batang celery - dipotong nipis (tak letak pun x per (yg ni sy tmbh sndri)
1 pokok daun sup - tak letak pun tak pe (yg ni sy tmbh sndri)
Bahan Kicap:
5 ulas bawang putih -dicincang halus
3 sb minyak masak
1cm halia - ditumbuk halus
3sb kicap manis
3sb sos tiram
1 sb kicap pekat (nak hitam blh letak 1/2 sb lagi)
1sk pati ikan bilis (saya tak letak)
sedikit lada sulah
1 cawan air
garam n gula (jika perlu)
**saya tambah beberapa titis minyak bijan**- untuk lebih aroma
Bahan Sambal Cili:
3 biji cili merah
5 biji cili padi (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci halia
1 biji bawang putih
1 pokok daun bawang
sedikit kiub pati ikan bilis dan gula sebagai bahan perisa
Cara-cara:
Kuah Kicap:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Tutup api dan angkat bawang putih dan sambil sedikit minyak untuk letak dalam bawang putih goreng tadi. Agak-agak dalam kuali tinggal 1 sudu besarvminyak je lagi.
- Panaskan kembali kuali. Masukkan halia. Goreng sampai naik bau.
- Masukkan kicap manis, sos tiram, kicap pekat, air dan lada sulah. Biar mendidih.
- Masukkan beberapa titis minyak bijan. Tutup dan angkat bila kuah dah pekat sikit.
- Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau. Masukkan batang celery dan air. Biar mendidih.
- Masukkan pati ikan bilis, lada sulah, fish cake, fish ball dan garam. Biar mendidih kemudian masukkan daun sup. Tutup dan sedia untuk dihidang.
- Semua bahan untuk sambal cili dikisar.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan 1/2 cawan kuah sup yang dibuat tadi dan sedikit kiub ikan bilis serta gula.(rasa masin, manis, pedas tu adalah mengikut selera kita yerrr).
- Lepas kuah dah pekat dan pecah minyak, tutup api dan hidang bersama mi kicap.
- Mi yang dicelur diletakkan dalam pinggan.
- Tuang kuah kicap, tabur daun bawang, bawang putih yang digoreng.
- Hidang dengan sup dan sambal cili @ cili kicap.
![]() |
sambal cili |
![]() |
Mee Kicap |
![]() |
Kuah sup |
Sedap..suka²..
ReplyDelete