Mi Kicap

Mi kicap ni merupakan salah satu makanan popular etnik cina. Selalu saya makan ni di gerai stadium Ipoh.. di Ipoh, mi kicap ni dimakan bersama dengan kicap, sup dan sos cili..Cari dalam tenet ni jumpa resepi dari Che Iza @myresipi... Alhamdulillah.. menjadi dan sedap.cuma tak de sambal cili je..Jadi sambal cili ni, saya reka sendiri jer. Kalau tak nak buat sambal cili ni, potong jer cili padi dan letak jer kicap... resepi asal ni saya alter sikit je....

Bahan:

1 bungkus mi kuning - dicelur
50 gm taugeh - dicelur
4 biji cili merah - dipotong dadu (halus)
1 pokok daun bawang - dipotong

Bahan Sup:
1 biji bawang merah - mayang halus
1 biji bawang putih - mayang halus
3 cawan air
1sk pati ikan bilis (saya letak 1 ketul kuib ikan bilis)
1 bungkus fish cake
1 bungkus fish ball
lada sulah
garam (jika masih belum masin)
1 batang celery - dipotong nipis (tak letak pun x per (yg ni sy tmbh sndri)
1 pokok daun sup - tak letak pun tak pe (yg ni sy tmbh sndri)

Bahan Kicap:
5 ulas bawang putih -dicincang halus
3 sb minyak masak
1cm halia - ditumbuk halus
3sb kicap manis
3sb sos tiram
1 sb kicap pekat (nak hitam blh letak 1/2 sb lagi)
1sk pati ikan bilis (saya tak letak)
sedikit lada sulah
1 cawan air
garam n gula (jika perlu)
**saya tambah beberapa titis minyak bijan**- untuk lebih aroma

Bahan Sambal Cili:
3 biji cili merah
5 biji cili padi (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci halia
1 biji bawang putih
1 pokok daun bawang
sedikit kiub pati ikan bilis dan gula sebagai bahan perisa

Cara-cara:
Kuah Kicap:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Tutup api dan angkat bawang putih dan sambil sedikit minyak untuk letak dalam bawang putih goreng tadi. Agak-agak dalam kuali tinggal 1 sudu besarvminyak je lagi.
  2. Panaskan kembali kuali. Masukkan halia. Goreng sampai naik bau. 
  3. Masukkan kicap manis, sos tiram, kicap pekat,  air dan lada sulah. Biar mendidih.
  4. Masukkan beberapa titis minyak bijan. Tutup dan angkat bila kuah dah pekat sikit.
Sup:
  1. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau. Masukkan batang celery dan air. Biar mendidih.
  2. Masukkan pati ikan bilis, lada sulah, fish cake, fish ball dan garam. Biar mendidih kemudian masukkan daun sup. Tutup dan sedia untuk dihidang.
Sambal Cili:
  1.  Semua bahan untuk sambal cili dikisar.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan 1/2 cawan kuah sup yang dibuat tadi dan sedikit kiub ikan bilis serta gula.(rasa masin, manis, pedas tu adalah mengikut selera kita yerrr).
  4. Lepas kuah dah pekat dan pecah minyak, tutup api dan hidang bersama mi kicap.

Cara Hidang:
  1. Mi yang dicelur diletakkan dalam pinggan. 
  2. Tuang kuah kicap, tabur daun bawang, bawang putih yang digoreng.
  3. Hidang dengan sup dan sambal cili @ cili kicap.
sambal cili
Mee Kicap
Kuah sup

Comments

Post a Comment

Popular Posts