Laksa Perlis
Rasanya lama sgt tak berblogging ni... rasa rindu pun ada.. tapi kekangan masa dan streamyx di rumah yang tak berapa nak lancar ditambah dengan kabel telefon yg dicuri menyebabkan aktiviti berblogging terpaksa diketepikan... N3 hr ni biasa jer tapi sesiapa yg nak mencuba bolehla..Laksa Perlis..Laksa ni buat minggu lepas tetapi hr ni baru sempat nak upload resepi...
Bahan A
Sepeket Laksa - rendam 1 jam, rebus dan toskan. (semasa rebus masukkan 1 asam keping/gelugur)
Bahan B (untuk kuahnya)
7 - 10 ekor ikan kembung/ikan sardin/ikan selayang (saya guna 2 ekor ikan tongkol kecik, 3 ekor ikan kembung)- rebus dan asingkan isi dan tulang - air rebusan jangan dibuang
5 ulas bawang merah
10 biji cili kering - rendam dlm air panas
belacan - sebesar ibu jari
3 asam keping/gelugur
1 liter air
1 kuntum bunga kantan - belah 2
4 tangkai daun kesum
garam secukup rasa
Ulam-Ulam
Timun - potong
Daun selom - potong halus
Cili padi - potong kecil
Telur rebus
Bawang besar - hiris nipis
Limau nipis/kasturi
dan lain-lain ulam yang digemari
Cara-caranya:
Bahan A
Sepeket Laksa - rendam 1 jam, rebus dan toskan. (semasa rebus masukkan 1 asam keping/gelugur)
Bahan B (untuk kuahnya)
7 - 10 ekor ikan kembung/ikan sardin/ikan selayang (saya guna 2 ekor ikan tongkol kecik, 3 ekor ikan kembung)- rebus dan asingkan isi dan tulang - air rebusan jangan dibuang
5 ulas bawang merah
10 biji cili kering - rendam dlm air panas
belacan - sebesar ibu jari
3 asam keping/gelugur
1 liter air
1 kuntum bunga kantan - belah 2
4 tangkai daun kesum
garam secukup rasa
Ulam-Ulam
Timun - potong
Daun selom - potong halus
Cili padi - potong kecil
Telur rebus
Bawang besar - hiris nipis
Limau nipis/kasturi
dan lain-lain ulam yang digemari
Cara-caranya:
- Kisar isi ikan. Ketepikan.
- Kisar tulang ikan dan masukkan dalam air rebusan. Kacau dan tapis.
- Kisar cili kering, belacan dan bawang.
- Panaskan periuk. Masukkan cili kering yang telah dikisar bersama belacan dan bawang. Biarkan hingga air kering.
- Setelah air kering, masukkan isi ikan, air rebusan tadi dan air. Masak hingga mendidih.
- Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan garam secukup rasa.
- Apabila mendidih dan kuah agak menyusut serta agak pekat yang disukai, tutup api.
- Makan dengan laksa dan ulam2 tadi.
![]() |
Kuah Laksa Mendidih |
![]() |
Laksa Yang Siap Direbus dan Tos |
![]() |
Ulam-Ulaman |
![]() |
Laksa Yang Dah Ready Utk Makan |
Comments
Post a Comment