Kuah Yong Tau Fu
Bahan-Bahan
7 tangkai cili kering
3 keping gula kabung/gula gerek
5cm belacan
800ml air
3sdb minyak masak
3sdb tepung jagung - bancuh dgn 1/4 cwn air
3sdb otak udang
3sdb sos macau/sos hoisin - tak letak pun tak per
1 sdb kicap pekat
garam dan gula secukup rasa
kacang tanah - goreng dan kisar kasar
Caranya
7 tangkai cili kering
3 keping gula kabung/gula gerek
5cm belacan
800ml air
3sdb minyak masak
3sdb tepung jagung - bancuh dgn 1/4 cwn air
3sdb otak udang
3sdb sos macau/sos hoisin - tak letak pun tak per
1 sdb kicap pekat
garam dan gula secukup rasa
kacang tanah - goreng dan kisar kasar
Caranya
- Goreng cili dengan minyak hingga garing.
- Kisar belacan, cili goreng dengan separuh air sejuk.
- Tuang bahan kisar dalam kuali. Masukkan baki air, gula kabung, sos macau, otak udang dan kicap hingga mendidih.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan bancuhan tepung untuk pekatkan kuah.
- Taburkan kacang tanah sebelum menghidang.
![]() |
Kuah Yong Tau Fu |
![]() |
Bahan Lauk |
Comments
Post a Comment