Kuah Yong Tau Fu

Bahan-Bahan
7 tangkai cili kering
3 keping gula kabung/gula gerek
5cm belacan
800ml air
3sdb minyak masak
3sdb tepung jagung - bancuh dgn 1/4 cwn air
3sdb otak udang
3sdb sos macau/sos hoisin - tak letak pun tak per
1 sdb kicap pekat
garam dan gula secukup rasa
kacang tanah - goreng dan kisar kasar

Caranya
  1. Goreng cili dengan minyak hingga garing.
  2. Kisar belacan, cili goreng dengan separuh air sejuk.
  3. Tuang bahan kisar dalam kuali. Masukkan baki air, gula kabung, sos macau, otak udang dan kicap hingga mendidih.
  4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan bancuhan tepung untuk pekatkan kuah.
  6. Taburkan kacang tanah sebelum menghidang.
Kuah Yong Tau Fu
Bahan Lauk

    Comments

    Popular Posts