Popia Goreng
Popia sesuai dimakan pd waktu ptg.. Ada 2 jenis iaitu popia goreng ataupun popia basah...2-2 pun sdp... ni resepi untuk popia goreng.. cicah dgn sos cili thai @ sospencicah mh mohd yg dibeli di Kelantan mmg lg terangkat..
2 atau 3 batang Carrot
2 biji sengkuang
1 cawan isi ayam cincang atau 1 ayam kisar
Isi udang cincang/kisar (kalo nak sedap tambahla)
Sos tiram/Garam - secukup rasa
1 tsp Lada sulah
1 labu Bawang Putih (kisar hancur & lumat)
1/4 cwn minyak masak
KULIT
Kulit Popia - yg besar sepeket 40 keping
Tepung gandum + air (utk lekatkan kulit popia)
Bahan-bahan ( 40-60 biji )
INTI2 atau 3 batang Carrot
2 biji sengkuang
1 cawan isi ayam cincang atau 1 ayam kisar
Isi udang cincang/kisar (kalo nak sedap tambahla)
Sos tiram/Garam - secukup rasa
1 tsp Lada sulah
1 labu Bawang Putih (kisar hancur & lumat)
1/4 cwn minyak masak
KULIT
Kulit Popia - yg besar sepeket 40 keping
Tepung gandum + air (utk lekatkan kulit popia)
Cara-cara
- Parut carrot (pemarut lubang halus) & sengkuang (pemarut lubang besar) dlm besen. Perah parutan carrot & sengkuang sampai kering jadi bila masak nanti tak payah tunggu air kering lama sgt.
- Tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan ayam + isi udang. Sambil kacau penyek2 kan isi2 ayam supaya hancur dan tak berketul2.
- Masukkan lada sulah & sos tiram/garam. Kemudian blh masukkan parutan carrot & sengkuang yg dah diperah td. Tambah sos tiram/garam secukup rase. Kacau rata dlm 3-5 minit then tutup api (jgn lama nnt sengkuang layu dan tak sedap,elok pakai api besar tp jgn smpi hangus pulak ye).
- Sejukkan inti,kemudian gulung. Pastikan gulungan tu padat,kemudian gamkan dgn tepung supaya tak masuk minyak bila menggoreng nnt.
![]() |
Popia Goreng Cicah Ngan Sos Cili Thai |
Comments
Post a Comment