Kek Puding Karamel
Ini kali pertama kek puding ni dibuat..Buat makan petang2 sedap...resepinya diambil dari kawan saya...Thanks to Johana Mokhtar..tapi resepi asal dari Munirah Baharom..mmg sdp..Ni cara-cara nak membuatnya.....
Kek Karamel by Munirah Baharom Frm KR Saiz 7X7
Bahan2:
(A)-Gula Hangus
2 Sudu besar gula - untuk buat gula hangus
*Tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan. Biar gula hancur n warna tukar jd perang.
(B) - Bhgn Atas-Karamel
1/2 Tin susu cair ..(blh tmbh klu nk karamel tebal sikit)
70gm Gula Kastor
1/2 Sudu teh esen vanilla
3 Bj kuning telur - kalau tmbh susu cair kena tmbh jgk kuning telur
(C) - Lapisan Kek
140Gm tepung gandum
70Gm gula kastor
3 Bj kuning telur
135Ml air biasa
1 Sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45Ml minyak masak
(D) Meringue
6 Bj putih telur
70Gm gula kastor
1 Sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2.. Jgn bg berbuih.. nti x jd karamelnya..
2. Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. Pukul bahan (C)
4. Pukul bahan (D) sampai jd kembang n bila kita angkat dia tak jatuh...
5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. Bahagikan kpd beberapa bahagian n letak warna n paste kalau nak..
7. Masukkan ke dlm loyang yg tadi...
8. Bakar cara double boiling - selama 1 jam, suhu 160 - 180C
9. Bila masak angkat n rest 10 minit then baru terbalikkan kek yang dah dibakar tadi...
10. Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas 2 mkn...
Kek Karamel by Munirah Baharom Frm KR Saiz 7X7
(A)-Gula Hangus
2 Sudu besar gula - untuk buat gula hangus
*Tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan. Biar gula hancur n warna tukar jd perang.
(B) - Bhgn Atas-Karamel
1/2 Tin susu cair ..(blh tmbh klu nk karamel tebal sikit)
70gm Gula Kastor
1/2 Sudu teh esen vanilla
3 Bj kuning telur - kalau tmbh susu cair kena tmbh jgk kuning telur
(C) - Lapisan Kek
140Gm tepung gandum
70Gm gula kastor
3 Bj kuning telur
135Ml air biasa
1 Sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45Ml minyak masak
(D) Meringue
6 Bj putih telur
70Gm gula kastor
1 Sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2.. Jgn bg berbuih.. nti x jd karamelnya..
2. Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. Pukul bahan (C)
4. Pukul bahan (D) sampai jd kembang n bila kita angkat dia tak jatuh...
5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. Bahagikan kpd beberapa bahagian n letak warna n paste kalau nak..
7. Masukkan ke dlm loyang yg tadi...
8. Bakar cara double boiling - selama 1 jam, suhu 160 - 180C
9. Bila masak angkat n rest 10 minit then baru terbalikkan kek yang dah dibakar tadi...
10. Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas 2 mkn...
![]() |
Versi yg baru masak... |
![]() |
Ini yang dah dipotong |
Comments
Post a Comment