Kek Butter Cream Cheese & Parmesan Cheese
Selamat menyambut tahun 2016.. semoga tahun ni diberi keberkatan, rezeki yang luas, kesihatan yang baik serta kebahagiaan... Nak share kek yang menggunakan cream cheese dan parmesan cheese.. resepi asal butter cake tetapi diolah dengan penambahan cream cheese dan parmesan cheese ... sangat sedap...
Bahan:
200gm butter
90gm cream cheese
80gm parmesan cheese - parut haluih
250gm tepung naik sendiri - ayak
5 biji telur
1/3 cawan susu segar@full cream@susu cair
1 sdt esen vanilla
1 sdt kulit lemon - boleh tambah kulit dan jus untuk lagi rasa lemon
90gm cream cheese
80gm parmesan cheese - parut haluih
250gm tepung naik sendiri - ayak
5 biji telur
1/3 cawan susu segar@full cream@susu cair
1 sdt esen vanilla
1 sdt kulit lemon - boleh tambah kulit dan jus untuk lagi rasa lemon
Cara : sapu loyang 9 inci bulat dgn butter. Rabur tepung. Lapik kertas minyak. Panaskan oven suhu 160 c.
Putar butter dan cream cheese sampai sebati. Masukkan gula. Pukul sampai kembang. Tambah esen vanilla. Masukkan telur 1 per 1. Pukul perlahan sampai sebati. Masukkan kulit lemon dan parmesan cheese. Gaul sebati. Masukkan tepung berselang seli dgn susu. Gaul secara kaup balik. Tuang adunan dalam loyang. Bakar selama 1 jam@ hingga masak di dalam oven yg telah dipanaskan 15 minit awal.
Comments
Post a Comment