Devil's Food Chocolate Cake
Kek coklat yang sangat sedap dan pastinya akan dibuat berkali-kali.Yang saya buat ni saya gandakan kuantiti. Dan saya tak letak apa2 topping. Just makan kek coklat plain.
Sumber Asal : The
Kitchen Guardian
Sumber 2 : Azlita
Masammanis
Bahan:
- 1 cawan tepung serbaguna – sy guna tepung gandum
- ¼ cawan serbuk koko – guna yang berkualiti untuk rasa dan warna yang cantik
- ¾ sdt baking soda
- ¼ sdt garam
- ½ cawan gula – sy guna gula kastor
- ½ cawan gula perang
- 4 sdb butter ( sy guna 65 gram butter)
- 1 biji telur gred A
- 1 sdt esen vanilla
- ½ cawan air suam
- ¼ cawan buttermilk (ganti dengan ¼ cawan susu cair + ¼ sdb cuka. Biarkan 5 – 10 minit sebelum guna)
Caranya:
- Panaskan oven pada suhu 1600C. Sediakan Loyang bulat 7 inci x 3 inci dan griskan.
- Ayak tepung, serbuk koko, garam, soda bikarbonat dalam mangkuk dan ketepikan.
- Pukul butter, gula kastor dan gula perang hingga ringan dan gebu.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga rata.
- Masukkan bahan yang diayak (tepung, serbuk koko, soda, garam) tadi berselang seli dengan bahan cecair (buttermilk dan air suam) dalam 3 bahagian. Kacau sebati.
- Tuang adunan dalam Loyang. Bakar selama 35 minit @ hingga masak.
- Hidangkan dengan chocolate ganache.
·
Ingredients
·
1
cup all purpose flour
·
1/4
cup cocoa powder
·
3/4
tsp baking soda
·
1/4
tsp salt
·
1/2
cup granulated sgar
·
1/2
cup brown sugar...thank god for this! i love brown sugar!
·
4
tbsp butter
·
1
large egg
·
1
tsp vanilla
·
1/2
cup lukewarm water
·
1/4
cup buttermilk
·
Method
1.Warm your oven at 160C, prepare your baking tin...I decided to double this recipe and bake in a 9x12 inches tray and slice the cake!
2.Sift flour,cocoa powder, salt, bicarbonate soda in a bowl.
3.Whisk butter and sugar and brown sugar until light and fluffy, add egg and vanilla and beat until combined.
4.Add the flour mixture in 3 additions alternating with water and buttermilk, beating on low speed until just combined. Pour in cake tin.
5.Bake for about 35 minutes. Serve with Chocolate Ganache.
1.Warm your oven at 160C, prepare your baking tin...I decided to double this recipe and bake in a 9x12 inches tray and slice the cake!
2.Sift flour,cocoa powder, salt, bicarbonate soda in a bowl.
3.Whisk butter and sugar and brown sugar until light and fluffy, add egg and vanilla and beat until combined.
4.Add the flour mixture in 3 additions alternating with water and buttermilk, beating on low speed until just combined. Pour in cake tin.
5.Bake for about 35 minutes. Serve with Chocolate Ganache.
·
Read more: http://kitchenguardian.blogspot.com/2011/05/devils-food-chocolate-cake-slice-and.html#ixzz3fFoOxZAB
Read more: http://kitchenguardian.blogspot.com/2011/05/devils-food-chocolate-cake-slice-and.html#ixzz3fFoOxZAB
Resepi Ganache : Azlita Masammanis
Cream
Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah
Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.
Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah
Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan
Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras
Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas dapur.
Lap mata pisau dan potong.
http://www.azlitamasammanis.com/2012/03/devils-food-chocolate-cake.html
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah
Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.
Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah
Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan
Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras
Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas dapur.
Lap mata pisau dan potong.
http://www.azlitamasammanis.com/2012/03/devils-food-chocolate-cake.html
Comments
Post a Comment