Kek Coklat Moist



Resepi Kek Coklat Moist
Bahan A:
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan serbuk koko - van houtan
  • 1 cawan gula kastor

Bahan B:
  • 3 biji telur ayam – campur ke dua-dua bahan ni dipukul mcm nak buat scramble egg tu..
  • 1 sudu teh esen vanilla

Bahan C:
  • 2 cawan tepung gandum / tepung superfine
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat

Cara:
  • Masukkan Bahan A dalam periuk dan masak atas api hingga gula larut. Tutup api. Biar suam.
  • Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A. Kacau sebati.
  • Bahan C di ayak. Kemudian masukkan ke dalam Bahan A.
  • Adunan dibahagikan kepada 2 dan dituang ke dalam Loyang  9 inci.
  • Bakar pada  suhu 160 darjah celcius selama 40 minit.


Untuk Ganache:
  • 300 ml UHT Whipping cream - Jenis Anchor
  • 500 gm dark cooking chocolate - jenis beryls / collata
  • 1 sudu besar butter

Cara membuat ganache:
  •  Potong coklat kecil-kecil. 
  • Masukkan coklat yang dipotong dan butter dalam bekas.
  • Panaskan whipping cream. Tutup bila Nampak buih di tepi periuk.
  • Tuang whipping cream dalam bekas coklat. Kacau sampai larut.
  • Biar sejuk. Tuang atas kek.




Comments

Popular Posts