Kek Coklat Moist
Resepi
Kek Coklat Moist
Bahan
A:
- 1 cawan minyak jagung
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan serbuk koko - van houtan
- 1 cawan gula kastor
Bahan
B:
- 3 biji telur ayam – campur ke dua-dua bahan ni dipukul mcm nak buat scramble egg tu..
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan
C:
- 2 cawan tepung gandum / tepung superfine
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
Cara:
- Masukkan Bahan A dalam periuk dan masak atas api hingga gula larut. Tutup api. Biar suam.
- Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A. Kacau sebati.
- Bahan C di ayak. Kemudian masukkan ke dalam Bahan A.
- Adunan dibahagikan kepada 2 dan dituang ke dalam Loyang 9 inci.
- Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 40 minit.
Untuk
Ganache:
- 300 ml UHT Whipping cream - Jenis Anchor
- 500 gm dark cooking chocolate - jenis beryls / collata
- 1 sudu besar butter
Cara membuat ganache:
- Potong coklat kecil-kecil.
- Masukkan coklat yang dipotong dan butter dalam bekas.
- Panaskan whipping cream. Tutup bila Nampak buih di tepi periuk.
- Tuang whipping cream dalam bekas coklat. Kacau sampai larut.
- Biar sejuk. Tuang atas kek.
Comments
Post a Comment