Bubur Nasi
Entry kali ni nak share dish yg simple. Sesuai dihidangkan jika kita berada dalam keadaan demam...Simple dan menyelerakan.
Bahan-Bahan:
1/2 cawan beras-dibasuh
100 gm udang - dibuang kulit dan bersihkan
100 gm sotong - dipotong
1 pokok daun bawang - potong
1 pokok daun sup - potong
1 batang lobak merah - potong kiub (atau ikut selera kita)
1 inci halia - ketuk
1 ketul kiub ayam
5 ulas bawang putih -mayang halus
1liter air
garam
Cara-cara:
Bahan-Bahan:
1/2 cawan beras-dibasuh
100 gm udang - dibuang kulit dan bersihkan
100 gm sotong - dipotong
1 pokok daun bawang - potong
1 pokok daun sup - potong
1 batang lobak merah - potong kiub (atau ikut selera kita)
1 inci halia - ketuk
1 ketul kiub ayam
5 ulas bawang putih -mayang halus
1liter air
garam
Cara-cara:
- Rebus beras hingga pecah biji (jadi bubur). Jika tidak cukup air tadi, tambah sehingga beras jadi bubur).
- Masukkan halia, udang dan sotong. Kacau hingga udang dan sotong separuh masak.
- Kemudian masukkan lobak merah. Agak-agak lobak merah dah masak, masukkan kiub ayam.
- Setelah itu, masukkan daun sup dan daun bawang.
- Tambahkan garam jika masih belum cukup rasa.
- Angkat dan hidangkan.
- Dalam kuali, goreng bawang putih hingga kekuningan dan angkat. Ambil 2 sudu besar minyak yg digunakan untuk menggoreng bawang tadi dan letakkan dalam bawang goreng yang diangkat tadi.
- Bawang goreng tadi ditabur semasa hendak makan dengan bubur nasi tadi untuk lebih aroma.
Comments
Post a Comment