Lor Bak

Kali pertama buat masakan ni.. Lor Bak.. masakan popular kaum Cina.. Resepi diambil dari Nyonya Chef cuma dah diubahsuai sikit..

Bahan A
1 keping dada ayam -potong nipis tetapi memanjang
1/2 biji ubi sengkuang - potong kiub
1 biji bawang besar - potong dadu
1 batang daun bawang - potong halus
3 sdb gula putih / gula perang
3 sdb sos tiram
1 sdt serbuk lada hitam
1sdt serbuk rempah 5
3 sdb tepung ubi kayu
1/2 sdt garam

Bahan Lain
1 keping beancurd sheets(untuk membalut)
minyak untuk menggoreng

Caranya:

  1. Bahan A disatukan dan gaul rata. Perap 2 jam atau lebih.
  2. Setelah siap diperap, potong beancurd sheets seeloknya 5" X 7".
  3. Letakkan bahan perapan ke atas beancurd sheets. Gulung macam buat popia.
  4. Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan. 
  5. Angkat dan toskan apabila masak.
Isi Ayam
Daun Bawang, Sengkuang n Bawang

Bahan atas beancurd sheet dan roll
Yang dah Siap di balut
Goreng dan tos-jd mcm ni la rupanya
Siap dipotong

    Comments

    1. Maaf yer.. lambat sgt2 reply. Boleh cari beancurd skin ni kat wet market..

      ReplyDelete

    Post a Comment

    Popular Posts