Lor Bak
Kali pertama buat masakan ni.. Lor Bak.. masakan popular kaum Cina.. Resepi diambil dari Nyonya Chef cuma dah diubahsuai sikit..
Bahan A
1 keping dada ayam -potong nipis tetapi memanjang
1/2 biji ubi sengkuang - potong kiub
1 biji bawang besar - potong dadu
1 batang daun bawang - potong halus
3 sdb gula putih / gula perang
3 sdb sos tiram
1 sdt serbuk lada hitam
1sdt serbuk rempah 5
3 sdb tepung ubi kayu
1/2 sdt garam
Bahan Lain
1 keping beancurd sheets(untuk membalut)
minyak untuk menggoreng
Caranya:
Bahan A
1 keping dada ayam -potong nipis tetapi memanjang
1/2 biji ubi sengkuang - potong kiub
1 biji bawang besar - potong dadu
1 batang daun bawang - potong halus
3 sdb gula putih / gula perang
3 sdb sos tiram
1 sdt serbuk lada hitam
1sdt serbuk rempah 5
3 sdb tepung ubi kayu
1/2 sdt garam
Bahan Lain
1 keping beancurd sheets(untuk membalut)
minyak untuk menggoreng
Caranya:
- Bahan A disatukan dan gaul rata. Perap 2 jam atau lebih.
- Setelah siap diperap, potong beancurd sheets seeloknya 5" X 7".
- Letakkan bahan perapan ke atas beancurd sheets. Gulung macam buat popia.
- Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan apabila masak.
![]() |
Isi Ayam |
![]() |
Daun Bawang, Sengkuang n Bawang |
![]() |
Bahan atas beancurd sheet dan roll |
![]() |
Yang dah Siap di balut |
![]() |
Goreng dan tos-jd mcm ni la rupanya |
![]() |
Siap dipotong |
Maaf yer.. lambat sgt2 reply. Boleh cari beancurd skin ni kat wet market..
ReplyDelete